Historie

De geschiedenis van het Vakantiespel Alphen aan den Rijn gaat terug tot 1959, toen de eerste editie plaatsvond. Inmiddels is het Vakantiespel uitgegroeid tot één van de grootste kinderevenementen in zijn soort in Nederland met gemiddeld 1.500 kinderen en 500 vrijwilligers die een hele week samen plezier maken.

Het Vakantiespel vindt elk jaar plaats in de laatste week van de zomervakantie voor kinderen uit groep 3 t/m 8. De organisatie bestaat uit ruim 60 vaste vrijwilligers die het hele jaar bezig zijn met de voorbereidingen voor het Vakantiespel.

Terug in de tijd
De oorsprong van het Vakantiespel was in 1959, toen op 28 mei een zeskoppig bestuur bijeenkwam om Stichting Vacantiespel (toen nog met een c) officieel leven in te blazen. Mejuffrouw De Leeuw, de 19-jarige stagiaire van Dominee J.H. Boogers, kreeg als ‘werker interkerkelijke arbeid’ (W.I.K.A.) een bestuur bij elkaar dat bestond uit plaatselijke notabelen: een bankier, de hoofdcommissaris van de politie, een onderwijzer en dominee Boogers. Haar stageopdracht was als volgt: verzin een activiteit voor de jeugd van 8 t/m 12 jaar in augustus, “want deze maand is een drukke maand voor de huismoeders, die de schoolvacanties soms wel eens erg lang vinden duren……, die vaak geen gelegenheid hebben er met de kinderen op uit te trekken.”

Alphen werd onderverdeeld in vier wijken met in iedere wijk een verzamelgebouw, te weten gebouw Nabij, de Technische School, de Gouwsluise Kerk en gebouw Bethel.

Vervolgens werden er jongens- en meisjesgroepen samengesteld van twaalf tot vijftien kinderen, die onder leiding stonden van één leider of leidster. Voor slechts fl. 0,50 kon ieder kind deelnemen aan het programma van het eerste Vakantiespel dat bestond uit zwemmen, zaklopen, een film kijken, een fietsenrally, een wandelmars, een optreden van kindercircus Bell in de kantine van de Baronie, een autopedrace, een etalagespel en op vrijdagavond een kampvuur op het ijsbaanterrein met aansluitend een lampionnenoptocht.

In 1958 telde de gemeente Alphen aan den Rijn 2.400 kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar, waarvan er 970 deelnamen aan het Vakantiespel; een traditie was geboren. Anno nu, zijn we nog steeds trots op de basis die destijds is gelegd en de populariteit die het Vakantiespel decennia later nog steeds geniet in de regio.